ROUND - voor een meer circulaire economie in België

ROUND - voor een meer circulaire economie in België

Febelauto en acht andere organisaties bundelen de krachten in ROUND voor een meer circulaire economie in België.


Om te helpen bij de groeiende klimaatuitdagingen en België op de kaart zetten als Europees koploper op het vlak van circulariteit van afgedankte producten en goederen, verenigen negen toonaangevende Belgische organisaties voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV*) zich in ROUND. Met het oog op een circulaire economie zal de gloednieuwe alliantie burgers, bedrijven én de politieke wereld sensibiliseren over duurzame en vernieuwende manieren om afval in te zamelen, te verwerken, te recycleren en te hergebruiken waar mogelijk. "Iedereen kan individueel een steentje bijdragen aan een bewustere en duurzame toekomst."

Logos Round

Naast Febelauto zijn het Bebat, Febelauto, Fost Plus, PV CYCLE Belgium, Recupel, Recytyre, Valipac, Valorlub en Valumat die ROUND hebben opgericht. Dit zijn allen UPV-organisaties: zij zorgen ervoor dat goederen en hun verpakkingen na gebruik op een efficiënte manier worden ingezameld en verwerkt. Een belangrijke drijfveer hierbij is het milieu: ecologische verwerkings- en recyclagemethoden dragen bij aan de bescherming van onze natuurlijke hulpbronnen.

(*) UPV of Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid betekent dat bedrijven die goederen op de markt brengen financieel en/of organisatorisch verantwoordelijk zijn voor de hele levenscyclus van die goederen of de verpakkingen ervan.

Circulaire koploper in Europa

“Dat de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid werkt is duidelijk. Individueel zijn onze organisaties al Europese kampioenen in preventie, inzameling, hergebruik en recyclage van verschillende afval- en materiaalstromen. We maken het de consument en de bedrijven makkelijk om binnen een goed draaiend ecosysteem hun bijdrage te leveren aan een beter leefmilieu. Onder de koepel ROUND willen we onze collectieve impact nog versterken door onze inzet duidelijk te maken en de individuele slagkracht van de negen leden te verhogen.” - Francis Huysman, voorzitter van ROUND

Inspireren tot gedragsverandering

De doelstelling van ROUND is meervoudig. De alliantie is een platform voor overleg, studie en informatie-uitwisseling, met een gezamenlijk engagement rondom de 3 R's – ‘Reduce, Reuse, Recycle’. Daarnaast zal de coalitie de inspanningen van de afzonderlijke leden in de kijker zetten en sensibiliseren tot wijdverspreide gedragsverandering op het vlak van productgebruik en afvalbeheer.

Reduce Reuse Recycle
“De milieu- en recyclage-uitdagingen worden met de dag groter. Door ons te verenigen onder de vlag van ROUND en onze gezamenlijke inzet te tonen, stellen we een voorbeeld en inspireren we individuen, bedrijven en gemeenschappen om ook hun individuele steentje bij te dragen aan een bewustere en duurzame toekomst!” - Francis Huysman, voorzitter van ROUND

Ook Professor Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain en ULiège), juicht de lancering van ROUND toe.

“De circulaire economie en de overgang naar een duurzame samenleving staan hoog op de Europese agenda. België bekleedt al een leiderspositie in Europa als het gaat om afvalbeheer. Door hun krachten te bundelen in de ROUND-alliantie, plaatsen de Belgische UPV-organisaties zichzelf in een nog betere positie om een belangrijke bijdrage te leveren aan de vereisten van de verschillende gewesten en om de ambitieuze normen van de Green Deal te helpen bereiken”.

Surf naar www.round.be voor meer informatie.